Priser & Trafik
Klick och diskrepans i analysverktyg
Fredrik Engström avatar
Skrivet av Fredrik Engström
Uppdaterad för mer än en vecka sedan

Det finns flera anledningar till att det antal klick som Prisjakt fakturerar dig för ibland inte stämmer överens med antalet sessioner som analysverktyg (likt Google Analytics) rapporterar. Detta beror sannolikt på en kombination av olika faktorer.

• Mätfel: Analysverktyg kan ha variationer i sina metoder och algoritmer för att definiera sessioner. Prisjakt räknar ett klick när en användare klickar sig vidare till en butikssida och tar bort dubbletter om samma användare klickar inom 10 sekunder på samma erbjudande. Vissa verktyg kan däremot betrakta en återvändande användare inom ett annat tidsintervall (t.ex. 30 minuter) som en och samma session.

• Trafik från andra källor: En betydande del av klick från Prisjakt kommer från Prisjakts egna appar samt från partner-integrationer. Många av dessa appar skickar inte vidare hänvisningsinformation och rapporteras i analysverktyg som direkttrafik.

• Annonsblockering och inaktiverat JavaScript: Annonsblockerare och användare som har inaktiverat JavaScript kan förhindra att klick eller sessioner registreras i vissa verktyg.

• Analys på en delmängd av data: Vissa analysverktyg använder samplad data och gör analyser från en delmängd av all data för sina användare. I praktiken är din analysdata endast så noggrann som mängden trafikdata som kan analyseras.

• Omdirigeringar av landningssidor: Omdirigeringar på landningssidor kan förhindra att analysverktyg identifierar trafiken som kommer från Prisjakt. Om t.ex. en URL i flödet är https://www.yourdomain.nu/product1.html, men du har skapat en 301, 302 eller JavaScript-omdirigering från den URL:en till http://www.yourdomain.nu/cool-product1.html, kan verktyget registrera besöket som att det kommer från direkttrafik.

• Tidsavvikelser: Klick och sessioner kan rapporteras med fördröjning och inte i realtid. Prisjakt rapporterar klick omedelbart, medan ditt analysverktyg kan ha en fördröjning vid registreringen av sessioner, vilket leder till en diskrepans i de rapporterade siffrorna.

• Bot-klick: Prisjakt använder sig av marknadsledande verktyg för att identifiera och blockera bot-klick i realtid. Viss trafik som ändå letar sig genom dessa filter tas bort i efterhand, vilket kan leda till diskrepans i antalet klick mellan Prisjakts registrerade klick och analysverktyg.

• Fel i integrationen av analysverktyget: Integrationen av analysverktyget är felaktig eller saknas på vissa sidor.